cahaya yang menghiasi

cahaya yang menghiasi

Monday, April 4, 2011

vocab peghak..

assalammualaikum..sejak 2 menjak citer hntu kak limah meletop2 di pawagam, loghat peghak dah makin menjadi..masa kat skolah, even budak drjah 2 pon dah pndi ckp "kite bako je"~ siap dgn tgn2 skali..mgkin itule penangan muvie 2 yang mnyebabkan bhs peghak kini menjadi siulan anak2 kecik smpeile ke org tue..so sape2 yang rase nak blajor lagi bhs teman ni..meh kite nengok..hehe..

sape setuju nak blajor, angkat tangan cm teman~

1.awok,teman=saya
2.megholoh=tidur
3.tumpor=mati
4.bojot=basah
5.gebor=selimut
6.ngobak=menangis
7.nyongket=suka merayau
8.guling-pering=berhempas pulas
9.kelemayor=air mata berlinang
10.yor-ngat=air panas(kopi,milo)
11.goyor=binaan tak kukuh@badan terhuyung=hayang
12.ate = habis tu
13.deme = diorang
14.kome = kamu semua
15.mike (sebutan 'mee' - ke pd 'kerja'= awak
16.teman = saya
50 sen = 5kupang
5 sen = 5 duit

lebuh = hilang
contoh ayat = makanan atas meja tu dah lebuh dibawak dek kucen...(makanan atas meja tu dah hilang dilarikan kucing)

baruh = tebing (not sure...but i think this word ada dlm kamus dewan...)

tawo besho = tawar yg teramat (org perak tgh slalu guna...)

ngeleyor = gatai merenyam
tenggek ayor = jerang air
jangan kome ingkE bebenor = amaran org2 tua supaya kita tak terlalu gembira(over kelakuan)
terghoyak = menangis
hakap = tamak (biasanya kalu berkaitan makanan)
biasanya mak cakap: ate, kome jgn hakap bebeno ambik makanan tu, nanti tak abis....
besa = bersahur (mak cakap: tido awal, esok nak bangun besa)
banyak lagi tapi malas nak pikir, sebab nyer bila ckp je, terus tau sendiri dr pikir2 nie.

ate= penyedap ayat
kome = kamu semua
keme = saya
kume = saya
ayE = saya (biasanya org tua yg sebut)
deme = korang semua
yong/yeop = gelaran anak sulung dalam keluarga
mak chor/pak chor = gelaran tuk maksedara yg sulung
kalu nama org Abdul jadi bedol...hehehe..

p/s:- teringat kalo kwn2 negeri len nak ckp bhs perak rasa cm len benor bunyinye..ngeh3

1 comment:

Syikeen said...

Hah nak tambah lg nie eton....

Jegang = keras
(contoh, jegang aku gelak... kuih ni kegheh jegang)

Gheben-teben = x tentu arah dgn kusut masai gtu (nk explain pun ssh)

kokak = gigit

ngensot = beransur pulang

lebor = paneh (cth kalo minum air pns, lebur lidah teman weh..)

teghoyak = menangis

panjut = lampu pelita

mengelejat = xmo duk diam

Ha...byk lg sebenarnye kn eton? Tapi loghat Perak ni payah nk eja tau...sebut pun ada caranye kalo part yg ad R tu. hehe

peMiLik..(zai..)

peMiLik..(zai..)

me..yippie

Our NEw MeMbeR..(Aidil)

Our NEw MeMbeR..(Aidil)

2nd nephew

2nd nephew
mohamad irfan naufal fahreen

PeRmAta AtI..

PeRmAta AtI..